Stadion felújítási információk 2018 május 12Általános 8942

A tisztelt szurkolók közül sokan megkérdőjelezték az utóbbi időben, hogy lesz-e Vácon stadionfelújítás, ezért Klubunk szeretne néhány pontban tisztánlátást biztosítani.

Amikor 2016. év áprilisában, Klubunk Tao-pályázat keretein belül kérte a stadionfelújítási elképzeléseinek megvalósításához szükséges támogatást a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, többen úgy vélték, hogy Vácon nincs szükség 600 millió Ft értékű beruházásra illetve, hogy a Klub tulajdonosa miért nem saját forrásból finanszírozza meg az Infrastruktúra Szabályzatban foglalt követelmények kiépítését, hiszen a Klub használja a stadiont.

Le kell szögeznünk, hogy a stadion tulajdonosa Vác Város Önkormányzata, a Klub csupán a bérlője.

Pályázatunkkal azt szerettük volna elérni, hogy Vác Város tulajdona minőségben és értékben egyaránt gyarapodjon, ezért kértük a beruházási érték 30%-os finanszírozását az Önkormányzattól, hiszen úgy gondoltuk, hogy a maradék 70%-ot Tao-támogatásból, közösen össze fogjuk tudni gyűjteni a Városvezetők segítségével.

2016. év őszén megszavazta a Képviselő-testület az önrész biztosítását a beruházáshoz, tehát elkezdődhetett a koncepció terv kidolgozása. 

2017. év nyarán Vác Város Önkormányzatától megkaptuk a stadionfelújítás tervezői szerződésének önrészét. A fennmaradó részt pedig a Klub vezetősége “kalapozta” össze különböző cégektől 2017. májusában, de legfőképp a decemberi felajánlások idején. Érdemes megemlíteni, hogy sajnálatos módon a felajánlók között egyetlenegy váci székhelyű cég sem volt.

2017. szeptemberében, mint arról már korábban tájékoztattuk Önöket, a Magyar Labdarúgó Szövetség véglegesen elfogadta azt a koncepciónkat, miszerint Vácon ne csak egy létesítmény felújítás történjen, hanem egy NB I-es mérkőzésekre alkalmas, C kategóriás stadion valósuljon meg. Mindez nem jöhetett volna létre, ha az Önkormányzat, mint tulajdonos, az Alsóvárosi Szent Miklós Plébánia Hivatal, mint szomszéd, az ELMŰ, a Vízművek, a Magyar Közút, az ÁNTSZ, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, az Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, a Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztálya nem fogadta volna el az egyes intézményeknek külön-külön kidolgozott alapos dokumentációnkat és a Vác Futball Club Kft. elképzeléseit a stadion megújulására. 

Jogos lehet a kérdés bárki részéről: miért nem elég most egy kisebb felújítás? Úgy gondoljuk, hogy a város labdarúgó múltja, tradíciója meg kell határozza a Klub jövőjét is, azaz, ha váci labdarúgásról beszélünk, akkor annak méltó helye kell hogy legyen, ahol szurkoló és sportoló egyaránt jól és megtisztelve érzi magát!

Az MLSZ Infrastruktúra és Biztonsági Igazgatóságainak szakmai tanácsait követve, a budapesti tervező iroda pontos munkát végezve, 2017. év októberében benyújtotta a terveket építési engedélyeztetésre, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Építésügyi Osztálya, mint elsőfokú építésügyi hatóság a PE-17/EP/1470-37/2017 ügyiratszám alapján 2017. november 23-án engedélyezett, majd egy héttel később, azaz november 30-án jogerőssé és végrehajthatóvá tett az alábbiak szerint:

Lelátó-klubház:

  • Földszint: 873,05 m2
  • emelet: 568,79 m2
  • emelet: 416,73 m2
  • emelet: 248,49 m2

 Összesen: 2107,06 m2

Szerszámtároló épület: 71,77m2. Egyúttal 1 db 630 kg teherbírású személyfelvonó elhelyezését is jóváhagyta.

Azonnal benyújtottuk az MLSZ Tao-osztálya számára, hogy elfogadtathassák a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ugyanis 300 millió Ft  beruházi érték felett ez kötelező.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2017. december 19-én kiállította, majd 20-án megküldte a pályázatunkra vonatkozó, tárgyi eszköz beruházás, ingatlan felújításra vonatkozó határozatát. Mivel ebben pontosan benne volt, hogy mekkora keretből gazdálkodhatunk, elkezdődhetett a kiviteli tervek különböző fázisainak megalkotása. A tervező iroda sokszor hétvégén is dolgozott azért, hogy a munkák mihamarabb elkészüljenek.

A tender dokumentációjának előkészítése május 20-ig befejeződik, ennek alapján Klubunk ki tudja írni a közbeszerzést, amely összesen három hónapot vesz igénybe, de mivel a végleges kiviteli tervek július 4-én kerülnek a birtokunkba, a generál kivitelezővel kötött szerződés alapján pontosan fogjuk tudni, hogy mikor és milyen munka fog elkezdődni Vácon. Céljaink szerint idén szeptemberben elkezdődhet az A-B-C szektorok bontása, ugyanis ezt idén tavaszra terveztük, akárcsak a pálya felújítását, de a korábbi elképzeléseinkhez képest – miszerint az építési engedélyek, a Tao-határozat korábban érkeznek 2017-ben, így a közbeszerzés is korábban lefolytatható lett volna –, ezt át kellett ütemeznünk. A jogszabályok szerint a bontás nem elválasztható az építéstől, így arra is közbeszerzési eljárás szükséges. Az első ütemben a nyugati lelátót elbontjuk, helyére az új klubház és 617 fős fedett lelátó épül, míg a keleti hosszoldalon lévő lelátókat felújítjuk és 648 fő részére, a vendéglelátón további 144 nézőtéri ülés lesz kiépítve. Ugyanebben az ütemben kívánunk egy teljesen új hangosítórendszert beüzemelni, illetve egy európai standard szintű ledfalas színes kijelzőt felszerelni. 

Hasonlóan a bontáshoz, a pálya építését sem tudjuk korábban elkezdeni. Mint köztudott, a pályát fél méterrel kell megemelnünk az árvízvédelmi szint előírásai miatt és, mivel a 2-es út irányába hat méterrel, a kijelző irányába pedig húsz méterrel tolódik el, a nulláról kell felépítenünk a centerpályát, amibe vizelvezető, öntöző és pályafűtési technológiát is be kell építenünk a mostani felújítás ideje alatt, hiszen 2020-tól ez is kötelező az NBII-ben.

Terveinkkel nem állunk le, hisz a felújítás második ütemében a mostani F-G-H szektorokat is szeretnénk tető alá húzni, ezzel is bővítve az ottani ülőhelyek számát, a szurkolók kényelmét pedig kiépített büfék és szociális blokkok fogják biztosítani. Ugyanúgy a jelenleg nagyon elavult világítást is szeretnénk teljesen felújítani sokkal költséghatékonyabb és jobb minőségű technológiával, melyek forráspontjai a centerpálya négy sarkában lennének. A Rendőrség által is elvárt szurkolói beléptetőrendszer és a lelátók megfigyelő rendszerének kiépítése szintén a második ütem része lesz. 

Kedves szurkolóink megértését szeretnénk kérni, hogy a munkák – bár nem láthatóak a váci stadionban – a háttérben keményen folynak, hisz az a célunk, hogy mielőbb hazatérhessünk. Hogy ez mikor lesz? Minden bizonnyal akkor, amikor az MLSZ hitelesíteni tudja a centerpályát és NBII-es mérkőzések lebonyolítására alkalmasnak találja, illetve az érintett hatóságok engedélyezni tudják a mérkőzések megrendezését a Váci Stadionban. Higgyék el, mi örülnénk a legjobban annak, ha ez már holnap megtörténhetne! Addig viszont a III. Kerület TVE létesítmény tulajdonosával kötött szerződésünk értelmében a 2018/19-es bajnoki év hazai mérkőzéseink helyszíne Óbudán lesz.

Ugyanakkor tisztelettel kérjük, azon dunakanyari térségben lévő gazdasági társaságokat,  akik segíteni kívánják társasági adójuk felajánlásával a váci stadion beruházását, szíveskedjenek ezen szándékukat jelezni az info@vacfc.comemail címen.

Kérjük, támogassák ezt a közösségi projektet, hisz a stadion nem a Klubunké lesz, hanem azoké, akik örömmel fognak kijárni oda, mert egy megújult, tiszta környezetben, méltó körülmények között szórakozhatnak és tölthetik szabadidejüket barátaik, családjuk társaságában és természetesen szoríthatnak, szurkolhatnak kedvenc csapatuk sikeréért.

Hajrá Vác!

Hozzászólások

Kapcsolódó bejegyzések
  •  Vác Futball Club

A futball barátai Vácott - sok, azóta is ismert és híres jelentős fővárosi klubot megelőzve - 1899-ben hozták létre saját egyesületüket. A Váci Sport Egyesület (VSE) 1899. júniusában alakult meg, de hivatalosan csak november 28-án került bejegyzésre.

Klubszínek: piros-kék

Stadion: Vác Városi Stadion

FACEBOOK